O avtorici

"Mother of dragon(s)" 😉

Moje ime je Katja Božič, sem ljubiteljica zmajčkov (in tudi priljubljene serije zadnjih let, Game of thrones, kot ste verjetno opazili). Pisanje je bilo od nekdaj moja velika strast. Že v osnovni in srednji sem ustvarjala spise, v katerih sem se potapljala v fantazijski svet, moji prijatelji pa so jih z veseljem prebirali. Študij novinarstva je zato bila logična izbira, že kot študentka pa sem prve izkušnje z vzgojo majhnih otrok nabirala med enoletnim bivanjem v Ameriki.
Po vrnitvi domov sem se posvetila pisanju. V svoji karieri sem kot novinarka delala za priznane medije, od revije Jana do revije Zarja, za katero že dobrih dvajset let zapisujem različne zgodbe. Rada pa sem ustvarjalna tudi na drugih področjih, predvsem pa imam rada nove izzive.

Zgodba o rojstvu Jake, Lile in Dudožerja

Odkar sem pred sedmimi leti postala mama najprej sina Jake, tri leta pozneje pa še hčerke Lile, je novih izzivov ogromno. Osnovnošolec je bil navdih za otroško slikanico. Ideja je prišla povsem spontano, ko sva se s partnerjem dolgo trudila, da bi se Jaka znebil dude. Imel jo je do tretjega leta in niti v sanjah ni dovolil, da bi mu jo vzeli ali dali proč. Neuspešno sva preizkušala različne strategije. Zaleglo je šele, ko sva mu dudo, ki je bila od nenehnega žuljenja po ustih že popolnoma razcefrana, še malo postrigla in mu dejala, da jo je zgrizel zmajček Dudožer. Trik je uspel. Jaki se je postrižena duda tako zagnusila, da se jo je odločil pustiti. Obenem pa je nastala simpatična zgodba. Našla sem izjemno ilustratorko Ksenijo Konvalinka, ki je mojstrsko upodobila nagajivega zmajčka, in Dudožer je zaživel.
S knjigo želim pomagati še drugim staršem z majhnimi otroki, da se bodo brez solz ločili od dud. Jakovi sestri Lili je dudo odnesla Dudkina vila, a to je že nova zgodba, o kateri boste še slišali.